zelená rusalka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kam sa podela fantázia?

Prečo sa tak ľahko poddávame podnetom zvonka? Prečo sa nechávame ovplyvňovať doktrínami, kultúrou masmédií a reklamou? Prečo strácame svoju individualitu a jedinečnosť?
Prečo sa nad tým vôbec zamýšľam? Je predsa také ľahké, zaradiť sa medzi zástupy a nechať svoj život plynúť. Ako piesok v presýpacích hodinách. Hlavne, aby to bolo bez prekážok a bez problémov. Také bezbolestné plynutie. A môžeme sa z toho plynutia spoločne radovať, rozprávajúc si o novej reality show, alebo o slzách, ktoré nám stekajú pri sledovaní ďalšej melodrámy od R. Pilcherovej, alebo čítaní kníh T. Keleovej-Vasilkovej. Poprípade si ten svoj svet trocha okoreníme ilúziami. Je to také jednoduché, splynúť s masou...
 
A aby to bolo ešte o čosi jednoduchšie, aby sme raz neboli náhodou zaskočení možnosťou, že by nám radosť z tohto plynutia narušili tí novo prichádzajúci do nášho sveta, berieme to tvrdo do rúk. A tak akčne konáme a vychovávame k správnemu mysleniu tých, ktorých ešte nestihla mašinéria konzumu vtiahnuť do svojho sveta. Aby nám z nich raz náhodou nevyrástli rebeli, ktorí by nám chceli zrúcať náš svet.
A tak deťom od malička dávame príkazy, neodpovedáme na otázky, nemáme čas a tak im zapneme televízor alebo PC. Veď škola si už s nimi poradí. A tá len pokračuje. Ide jej to veľmi ľahko, pretože my sme svoje deti vhodne predpripravili. Urobili sme, čo bolo v našich silách. Naučili sme ich nepýtať sa, neodvrávať, rešpektovať to, čo povedia iní, v tichosti prijímať informácie z modrej obrazovky. Naplnili sme im čas tak, aby nezostalo miesto na hru (veď kto už by mal čas sa hrať s nimi), aby nezostalo miesto na sny (prečo by mali snívať, keď môžu mať všetko, načo si pomyslia? A keď nemôžu, vytvoríme im ilúzie) a najmä, aby zbytočne nepopúšťali svoju myseľ fantázii (lebo by mohli pomyslieť aj na čosi iné, ako ponúka konzum a to by sme asi ťažko riešili. A vlastne, načo aj? Nebodaj by si potom niekto mohol myslieť, že sú blázni).
A škola pokračuje. V tej náročnej práci, ktorú sme začali doma. To čo sme my dali do pácu, to ona krásne dovarí. Vnucuje deťom im poučky, tlačí ich do stereotypov, predkladá doktríny, robotizuje ich. Stávajú sa postupne plnohodnotnými členmi masy. Plnohodnotnými členmi spoločnosti bez fantázie. Ale načo by už komu bola v tomto pestrofarebnom svete fantázia. Stačí predsa prepnúť na iný kanál. Alebo si kúpiť ďalšiu dobrú knihu. No nie?

moje otázniky | stály odkaz

Komentáre

  1. ale aj tie
    presypacie hodiny treba raz za cas otocit...

    neviem co som tym chcel povedat, asi nic, to dnes zo mna takto naobed same mudrosti vychadzaju :)))
    publikované: 16.09.2007 12:15:49 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Myslela som také tie,
    ktoré symbolizujú dĺžku nášho života na zemi. Bežne sa ako symbol tejto pominuteľnej existencie zobrazujú. Sú takým limitom nášho "tu a teraz"
    publikované: 16.09.2007 12:18:53 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jaaaaaj
    lebo ja som nemyslel vobec :))
    publikované: 16.09.2007 12:20:11 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Netopierik
    ma ne to... :-)))
    publikované: 16.09.2007 12:21:45 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. mas pravdu, Rusalka,
    od idealu mam sice poriadne daleko, ale aspon detstvo mojich deti nebolo takym, ako tu uvadzas. nastastie. Odmalicka boli spati s prirodou, kazdu volnu chvilku travili spolu so mnou u starych rodicov na dedine, ci uz na zahrade, v lese, pri Vahu. Nechodili sme k moru, a predsa ich prazdniny byvali krasne. Vela v nich z toho zostalo. Uz su dospeli, vcera sa mladsi vratil z Tatier, preliezol zopar dolin, starsi bol splavovat Hron. Som na nich velmi pysna, ze su, aki su.
    No, o PC sa "bijeme", kazdy chceme pisat s priatelmi, ale mame i trosku casu pre seba vzajomne. Este stale sa dokazeme zhovarat, ist spolu na prechadzku, do kina, na vystavu...dnes zacina rozluckovy cas...mladsi odchadza na internat, zajtra starsi...bude mi smutno, viem, ze to takto ma byt, budem sa aspon snazit urobit vsetko pre to, aby tu mali stale domov, kde sa radi vracaju, kde sa tesia, kde zavonia kolac a bezim, tusim ho citim az sem, krasny den...
    publikované: 16.09.2007 12:42:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Áno Hanka,
    cítim, že nie si postihnutá konzumom. Je to jasné z každej Tvojej vetičky :-)
    Vieš, vždy som si vravela, že tá stádovitosť sa tu ľuďom dostala pod kožu za socializmu. Ale niekedy až s nemým úžaso pozorujem tú "postihnutosť" masovosť stádovitosťou v dnešnej dobe. A nevidím východiská... myslím pre väčšinu.
    publikované: 16.09.2007 12:48:27 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. tu a teraz prehlasujem
    že je vonku krásne ;)
    publikované: 16.09.2007 12:58:11 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Teide
    dovarím obed a idem do záhrady... máš pravdu :-))
    publikované: 16.09.2007 13:00:04 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. este z e
    som nemal taku vychovu ako pises..nastastie:) apon nie osm celn masy:D
    publikované: 16.09.2007 15:35:02 | autor: lemon-ko (e-mail, web, autorizovaný)
  10. :-) otázka na lemon-ka
    Mal si šťastie na rodinu a to je super:-) A čo škola? Myslíš, že podporuje u mladých kreatívne myslenie a fantáziu?
    publikované: 16.09.2007 15:40:09 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. pýtaš sa
    kam sa podela fantázia...iba tam, kam ju pošleme my sami, kam jej dovolíme ísť, aké jej dáme rozmery, hranice, alebo vôlu...:)
    všetko čo je nám v živote ponúknuté (akoby v obchode)..predsa nemusíme "vykúpiť"...ak (obrazne) z ponuky nič nepotrebujem, otočím sa a idem z "obchodu" preč.
    Fantázia nášho života (solo, alebo s deťmi) je iba v našich rukách...aj užívanie výdobytkov doby, aj možnosti výchovy a lásky..:)
    Osobne...mám veľmi bujarú fantáziu:)))
    publikované: 16.09.2007 19:23:34 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  12. O tom nepochybujem, že ju máš fantáziu
    Ale stačí sa pozrieť vôkol seba. Stačí sa niekedy zhovárať s mladými ľuďmi, alebo deťmi. To ma trápi. To, ako ľahko sa podlieha novodobým modlám. Všimni si ľudí v dopravných prostriedkoch, alebo v obchodoch. Určite to dokážeš vnímať. Tie bezduché tváre, ktoré myslia len na spotrebu: Čohokoľvek... tovaru, kultúry (myslím ten ľahko skonzumovateľný odvar), povrchných vzťahov. A sú spokojní, s plnými taškami, pred televíznymi obrazovkami, pri bulvárnych časopisoch...
    publikované: 16.09.2007 19:32:26 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. všímam
    si všetko, ale keby som dovolila, aby to na mňa doľahlo...asi som už "inde". Ja sa snažím riadiť tým: ak chceš zmeniť "svet", začni od seba.(aj teraz sa na Teba krásne usmievam...)
    Ako žije náš okolitý svet, je iba a iba jeho dobrovoľné rozhodnutie...škoda, že sa nad tým zamýšľa málo ľudí...aký je svete "zlý"...
    publikované: 16.09.2007 19:46:07 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Viki, ale v tomto svete
    vyrastajú naše deti... a tá nadvláda konzumu valcuje ľudí čím ďalej tým viac. Ak sa nebuedeme snažiť motivovať všetky deti - v školách, ku kreatívnosti stanú sa z väčšiny nesamostatne mysliaci konzumenti...
    publikované: 16.09.2007 20:05:59 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Rusalka
    máš pravdu, ale ja som iba MATKA...nie som učiteľ, nie som prednášateľ, nie som BOH....to je na ostatných, ako naučia svojich "pokračovateľov a šíriteľov" svoje učenie o živote.
    Uznávam, že ma mrzí dnešný svet v ktorom žijem aj ja a moje deti...ale ja môžem ovplyvniť svojim správaním a konaním, slovom iba moje najbližšie okolie... a nie každý so mnou musí súhlasiť. Sme konzumní národ...sme predavači ...ale každý podľa seba:))
    publikované: 16.09.2007 20:24:43 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  16. zelenarusalka - neviem prečo píšeš tak pesimisticky
    Naše deti sú hravé, vtipné, majú dostatok fantázie. Moja vnučky napríklad píšu básne, spievajú, venujú sa športu a mnohýj iným aktivitám. Nechápem čo chces povedať tým tvojim "Ak sa nebudeme snažiť motivovať všetky deti - v školách, ku kreatívnosti stanú sa z väčšiny nesamostatne mysliaci konzumenti..." To je dosť zavádzajúce. Navyše hovoríš o škole ako keby tam vyučovali roboti.
    Náš život je dostatočne pestrý a kreatívny. Neviem o ktorom alebo o koho živote hovoríš. Nerozumiem Ti.
    publikované: 16.09.2007 20:34:29 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Moje vnučky napríklad píšu básne, spievajú, venujú sa športu a mnohým iným aktivitám.
    Oprava.
    publikované: 16.09.2007 20:42:25 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Máš pravdu Martha,
    myslím si, že veľa učiteľov je nekreatívnych, verklíkovanie vyžadujúcich osôb. Samstatne tiež nemysliacich. A viem veľmi dobre, o čom hovorím. Prichádzam do kontaktu s mladými dennodenne. A je mi z tých stretnutí niekedy veľmi smutno. Neschopnosť vysloviť akúkoľvek samostatnú myšlienku.
    Ty máš šťastie, ja mám šťastie... ale sem na net neprídu ľudia, ktorí sú absolútne nekreatívni. Tí majú celkom iné staroti, alebo aj vôbec žiadne...
    publikované: 16.09.2007 21:08:08 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. zelenarusalka - som rada, že to pripúšťaš
    Možno máš negatívnu skúsenosť, ale nemali by sme také skúsenosti zovšeobecňovať na všetkých. Hrať sa s deťmi je predsa radosť, obohacujeme sa tým vzájomne. A na nekonečný prúd otázok tiež dávame odpovede. To je také klišé, keď sa hovorí, že tomu tak nie je. Všetko dobré!
    publikované: 16.09.2007 21:45:12 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Rusalka, naozaj stačí, keď začneme od seba,
    žiadne slová nemôžu podstatne doplniť to, čo urobíme. Najviac zabojujeme, keď nebojujeme. Ty si sa vrátila k sebe, našla sa :-) Tak načo veľa slov? My Ti rozumieme... A asi je to jedna z ilúzii, že sa takýmto rozprávaním prebudia tí, ktorých sa to týka... Bol by som rád, keby som sa mýlil :-) Píš len ďalej, určite každá takáto úvaha bude niekomu blízka a prihovorí sa jeho srdcu. A čím jednoduchší jazyk, tým lepšie.
    publikované: 17.09.2007 00:43:54 | autor: MikeLieta (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Mne sa tie názory nepozdávajú
    Je to nasilu vymýšľaná téma. Ako keby všetky deti boli zakríknuté.
    Kto ich naučil "nepýtať sa, neodvrávať, rešpektovať to, čo povedia iní, v tichosti prijímať informácie z modrej obrazovky"? Alebo že niekto
    je "nesamostatne mysliaci konzumenti". To sú všetko falošné predstavy. Úplne som zhrozený o čom to chcelo byť.
    publikované: 17.09.2007 01:53:36 | autor: Rudo (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. vystihla
    si to, rusalka. fantázia znamená rozlet a to je presne to, čo väčšine ľudí chýba. vedieť sa otvoriť a úplne voľne prijímať informácie, ktoré sa potom dajú dotvárať podľa situácie. škola sa tým, že rajtuje na bezduchom hromadení poznatkov, veľmi účinne postará o to, aby decká prestali dýchať. a z nemŕtvych detí vyrastú nemŕtvi veľkáči. zakríknutí byť nemusia; mnohí zombíci sa ozývajú až príliš, ale ak vykrikujú prázdne slová, iba tým zvyšujú hladinu hluku. je to také zdanie života :-)
    súhlasím s MikeLietou, že najlepšie je budovať čosi v sebe. predovšetkým to znamená prebudiť si to, čo v nás niekto stihol v detstve uspať a čo sme si aj sami naučenými postupmi "vylepšili". takáto úvaha a diskusia osloví spravidla len toho, kto o podobnom už beztak rozmýšľa. a tiež ukáže, kto o tom zatiaľ nerozmýšľa :-)
    publikované: 17.09.2007 05:25:47 | autor: nerudo (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Marthe
    Myslím, že som vôbec nezovšeobecňovala Martha. Stále si myslím, že tých slobodne mysliacich ľudí s fantáziou, ktorí si dokážu kreovať vlastné myšlienky je čím ďalej tým menej. Tak to vidím. A takú mám skúsenosť. Bezduchosť, povrchnosť a konzum myšlienok iných.
    A aj Tebe všetko dobré
    publikované: 17.09.2007 07:53:19 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  24. MikeLieta
    Celkom s Tebou súhlasím v tom, že táto úvaha asi nič na danej situácii nezlepší. Ale stále si myslím, že ak by otvorila myseľ čo i len jedného ľudka, malo by to význam... Naozaj ma to veľmi mrzí, keď vidím ako už už malé deti prestávajú byť deťmi, ako na seba preberajú pokrivené správanie dospelých, ako prestávajú snívať a čítať rozprávky... a mohla by som pokračovať ďalej... Tak som to tu len tak vyslovila.
    A ďakujem za reakciu :-)
    publikované: 17.09.2007 07:57:41 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Rudo
    nasilu vymysleaná by bola, ak by to bolo niečo, s čím sa bežne nestretám. A nehovorila som vôbec o zakríknutosti. Myslím, že zakríknutosť sa spája s minimálnym percentom detskej populácie. Aj keď je niekto rebel a snaží sa konať inak ako jeho rodičia, či učitelia však neznamená, že má rozvinutú fantáziu. A o tej hovorím. O tej otvorenosti novým myšlienkam, novým objavom, novému poznaniu.
    publikované: 17.09.2007 08:01:21 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Nerudo
    V Tvojej odpovedi je jeden veľmi dôležitý postreh. A to, že školy vyžadujú bezduché hromadenie poznatkov. Áno, tu kdesi je tá základná príčina deformácie detskej mysle v rámci školy. A škola má obrovskú potenciu. Obrovský priestor, dať deťom šancu rozvinúť v sebe túžbu po poznaní, po reflektovaní týchto poznatkov cez svoje vlastné videnie. Rozvinúť v nich schopnosť narábať s poznatkami v nových súvislostiach... tak aby ich poznanie a poznávanie vždy smerovalo hlbšie. A rozvinúť v nich aj pocit skutočnej slobody myslenia a fantázie...
    publikované: 17.09.2007 08:06:25 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  27. musím.. chcem sa vyjadriť..!
    Nestalo sa mi prvý krát, že som v tvojich slovách našiel "zhmotnené" to, čo mi občas ťaží myseľ.. televízor síce vlastním, no nepoužívam.. už dva roky.. vôbec..
    Z tvojho článku cítiť veľký povzdych nad tým, čo sa často okolo nás deje a kam to tu v mnohých prípadoch celé speje..
    Snažím sa byť iný a držím palce každému, kto sa v článku nenašiel..
    -jpt-
    publikované: 17.09.2007 17:53:57 | autor: jpthunder (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Usmievam sa jpthunder
    nad Tvojim pocitom hlbokého povzdychu. Mala som také obdobie - vzdychacie :-) Už radšej vypúšťam to, čo je vo vnútri cez písmená... A ďakujem za reakciu. Som rada, ak niekto čosi v mojich slovách nachádza...
    publikované: 17.09.2007 21:22:55 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014