zelená rusalka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Varíme s Rusalkou, dnes špagety so zelenými papričkami

Aby Martha vedela, čo sú to tie papričky.
Než to tu zahalím chuťami a vôňami dám malý predslov o papričkách.
To, že mám záhradu viete. Nazvala by som ju „budúca okrasná“. 
Bývam však na dedine, kde pestujú všetci všetko. A veľa. Na mne je asi vidno, že nie som pestovateľka a že by som z vlastnej iniciatívy asi nič nepestovala. A tak som bola obdarovaná. Plantami paprík a paradajok.
Zasadila som ich medzi kvety a povedala im: „Raste!“ A oni ma počúvli a rastú. A množia sa.
 
Tento rok sa však v záhrade množia ja slimáky. Je ich veľa, objedajú všetko, čo im príde do cesty a v poslednej dobe objavili moje papriky. Je to boj „kto z koho.“ Kto skôr príde, ten má papriku. A tak ich každé ráno zbieram. Papriky. Vlastne také ešte celkom malé papričky. Pretože to, čo zozbierať nestihnem zjedia tie slizké tvory.
Ľaľa, tu sú
 
 
Na moju voňavú maškrtu potrebujete:
Za dve hrste mladých paprík (alebo štyri normálne papriky)
1 stredne veľkú cibuľu
4 strúčky cesnaku
soľ
bazalku (najlepšie čerstvú)
čierne mleté korenie
3 lyžice olivového oleja
200 g špagiet
 
V tomto množstve je to dávka pre dve osoby. Ja to mám na raňajky aj na obed.
 
Najskôr podusím na oleji na jemno nakrájanú cibuľu. Keď je sklovitá pridám na malé kúsky nakrájané papriky (papričky majú tú výhodu, že je mnohé z nich možné nakrájať aj so semienkami, ktoré sú ešte malé a .sladké). Osolím, pridám bazalku,  čierne korenie, a na tenké plátky nakrájaný cesnak a dusím na oleji cca 10 min.
 
Do panvice, na túto voňavú dusenú zmes, pridáme vopred uvarené špagety (varím v slanej vode s pridaním pár kvapiek oleja) a necháme ich za stáleho miešania ešte asi dve tri minútky dusiť.
 
Potom už len naložiť na tanier či do misky a vychutnávať. Ak mám (akože teraz nie) doma parmezán. Dám ešte navrch porcie za hrsť tejto nastrúhanej dobroty.
 
Prajem príjemné zavoňanie kuchyne a dobrú chuť.  Ja si ich zjem v záhrade, medzi kvetmi.
 
    
  
 
 
 
PS Cestoviny kupujem zásadne talianske. Nelepia sa, nerozvaria sa na mazľavé čudá a aj oveľa lepšie chutia. Výnimkou sú celozrnné, či grahamové Cessi.
 

Rusalkine mňam | stály odkaz

Komentáre

  1. No fajn,pani gazdiná
    vyzerá to dobre a aký nápoj by si k tomu doporučila ? ;)
    publikované: 03.08.2008 10:07:24 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Teide, ráno som si k tomu dala zelený čaj
    Ale celkom sa k tom napríklad pri obede hodí pohár suchého červeného vína.
    Nič sladké. Dokonca výnimočne ani desinka.
    Ak nealko, tak bezbublinková minerálka :-))
    publikované: 03.08.2008 10:10:29 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Aha,dík ;)
    ono,sú aj nealko nápoje ??? ;)
    A paličkami ja rád konzumujem,tak ,dobrú chuť ;)
    publikované: 03.08.2008 10:12:15 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Mňam
    Aj ja sa práve chystám variť niečo na taliansky spôsob, dnes lazane. A tie Tvoje papričky so špagetami určite niekedy vyskúšam, sľubujem.
    P.S.: Dík za odkaz k tej studenej sprche a hmle. Snáď už budeš otužilejšia: )
    publikované: 03.08.2008 10:13:31 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ja som tiež paličková Teide :-)
    publikované: 03.08.2008 10:14:04 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Lazane milujem Lesmiria
    Vlastne celú taliansku kuchyňu...
    Peknú nedeľu :-)














    publikované: 03.08.2008 10:15:48 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. vidis rusalka
    s paprikami by mi nikdy nenapadlo .. ale vyskusam, vyzera zaujimavo :)

    ja sa vcul chystam na prazmu na paradajkacha baklazane, ale co cert nechcel,v obchode napiekli cerstve celozrnne kaizerky, a tak ich tu este horuce obhryzam a neviem sa odtrhnut :))
    publikované: 03.08.2008 10:33:42 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Ahoj, Rusalka! To jedlo vonia až sem...
    Škoda, že mi zmizol môj úvodný rozsiahly komentár... teraz ho budem musieť tak trochu rekonštruovať a určite ho aj skrátim... Takže v prvom rade Ti chcem poďakovať za recept. Moje duplicitné otázky vzišli tak trochu aj z toho, že si u mňa (nechtiac) napísala: dusené paričky a z toho som sa už naozaj nevedela vysomáriť. Bol to dobrý nápad urobiť fotopríbeh z prípravy tohto jedla... A potešia sa nielen labužníci, ale aj jazykovedci, keď si tým budúcim paprikám povedala raste a potom si ich spolu so slimákmi stopla... Ale aj tak ešte otázka: To je taká odroda? To akože zámerne nedosahujú svetový priemer veľkosti paprík? Tak dobrú chuť a peknú nedeľu!
    publikované: 03.08.2008 10:36:17 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  9. BV čersvé kaizerky... mňam :-)
    Myslím, že od toho sa odtŕha skutočne ťažko :-)

    publikované: 03.08.2008 10:38:36 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Martha, s tou vôňou máš pravdu :-))
    mám asi osem rôznych odrôd paprík. Neviem presne aké, dostala som už vzrastlé planty... a ani som sa veľmi nepýtala. Majú odlišný tvar, chuť aj farbu.

    A narásť by narástli na normálne, keby ich neojedali tí slimáci. Ak ich tam nechám len o čosi dlhšie, celé ich obhryzú :-((

    publikované: 03.08.2008 10:41:35 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Takže...
    tie papričky sú niečo ako uhorky nakladačky - lebo aj tie, keď ich necháme, narastú do oveľa väčších rozmerov. :-))
    publikované: 03.08.2008 10:51:51 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Presne tak Martha
    a navyše by som ich asi dorastené nestíhala konzumovať. Takto ich v pohode denne zvládnem 10-15. Sú chutné aj na surovo... :-)

    Ty nepestuješ v záhrade nič? :-)
    publikované: 03.08.2008 10:55:28 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. .
    :)
    publikované: 03.08.2008 11:12:32 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Sygon, najbližšie bude variť ryžu
    Špeciálne vymyslený recept, aby ryža nezhorela :-))
    publikované: 03.08.2008 11:21:51 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. rusalka
    júúúj , tak to si prečítam :D základom je asi variť na neplatničke :D
    Inak krásne vyzeraú tie špagetky , tak naho bielozelene pekne :)
    publikované: 03.08.2008 11:59:50 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  16. ty ocuj rusalka
    pojde to aj s cervenymi?
    publikované: 03.08.2008 12:33:58 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  17. BV, červené sú trocha sladšie
    potom by som možno pridala aj na kolieska nakrájané 2-3 paradajky a miesto čierneho korenia by som dala štipku chilli...

    publikované: 03.08.2008 12:57:51 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Sygon, ryžu varím na platničke už niekoľko rokov
    Takže bude to klasická platničková ryža :-)))
    publikované: 03.08.2008 12:58:44 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. .
    :)
    publikované: 03.08.2008 13:20:09 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  20. oka
    budem sa drzat zelenej stopy :)
    publikované: 03.08.2008 13:22:00 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Rusalka...
    My máme v záhrade, teda za domom, velkánsky orech a všade naokolo tráva. Okolo terasy sú farebené kríčky a zasa trávnik. Takže čo som si myslela, že niečo vysadím, nevyšiel mi na to čas... Na jar som začala chodiť denne do práce a takmer večer domov, takže do nových projektov som sa nepúšťala. Na zeleninu by som zrejme využila skleník.
    publikované: 03.08.2008 14:43:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  22. ahoj Rusalka
    vyzerá to výborne,...skúsim tvoj recept,...i keď ja som na mäsko,...ale dám sa nahovoriť :-) O_ô
    publikované: 03.08.2008 15:08:06 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  23. Rusalka, škoda že som poobede
    dal by som si :)
    publikované: 03.08.2008 15:49:04 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Martha,
    Ty máš sklenník?
    Ten by som veľmi chcela... asi asi skôr tiež ne kvety :-)
    publikované: 03.08.2008 16:00:02 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Derechuta, mám otázku
    keď niekto napíše, že je na mäsko znamená to, že má mäsko každý deň?

    Ale ak provokujem aj so zeleninou, tak ma to teší :-)
    publikované: 03.08.2008 16:01:18 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Believer vitaj
    a Ty už si doma??? :-)

    Tak sa pochváľ :-)
    publikované: 03.08.2008 16:02:25 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Rusalka, Ty tyranka!
    Tie foto s maškrtou sú natoľko živé, natoľko chutné, že aj voňajú. Práve som sa vrátil od jazera vyhladnutý. Lenže ani som netušil, že som taký strašne hladný, až kým som nekukol na ten Tvoj obed. Je to strašné utrpenie, v žalúdku si mi tými fotkami prebudila cigánsku kapelu a preto musím, zdôrazňujem musím okamžite ísť do kuchyne čosi .... dopíšem neskôr.....
    publikované: 03.08.2008 16:46:30 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Rusalka mám odpoveď
    keď varím tak radšej mäsko (ale každý deň nevarím), keď pečiem tak sladučké (ale tiež každý deň nepečiem), ja dlho vydržím aj o palacinkách, alebo sladkých koláčikoch, som na sladké, a špagety mám rada ale s hovädzím mäskom, takým nakrájaným na slížiky,...ale ako vravím, skúsim aj tvoje špagety :-) O_ô
    publikované: 03.08.2008 17:04:26 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Plpko vitaj :-)
    Som zvedavá, čo teraz robíš v kuchyni...
    Tvoje písmenká sú veľmi často voňavé :-)
    publikované: 03.08.2008 17:15:24 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Derechura, ja som mala pocit,
    že keď je niekto "na mäso", že aj placinky sú mäsové :-))

    Ale dala by som si teraz palacinku. aj dve. S orechami... mňam :-)
    publikované: 03.08.2008 17:17:59 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Rusalka
    tvoj pocit ťa trošku klame,...palacinky mám rada s džemom (najradšej čučoriedkový) a šľahačku na to ,...ale zjem aj také orechové, a s mäsom som ich nejedla,...som myslela, jedlá so špagetami - že mám k nim radšej mäso, trošku som sa zle vyjadrila O_ô
    publikované: 03.08.2008 17:37:50 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Rusalka
    nuž vyrobil som Grécky šalát. Teda Grécky, no vyzerá tak, ale Gréci by asi do neho nedali bryndzu a plesnivú Nivu. Ale to je ich smola, pretože potom nevedia, ako chutí taký pravý Grécky šalát vyrobený na Slovensku. :-)

    Len to vždy preženiem s množstvom. Poviem si, že ešte trochu pridám tohto, a tohto a hoci som pôvodne chcel spraviť len tak na dno misky, zase je kopcom plná.
    publikované: 03.08.2008 17:45:37 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Plpko, milujem plné misky :-)
    publikované: 03.08.2008 17:47:48 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Rusaalka
    :-))))))))

    Asi by si ale inak hovorila, keby si za tou plnou misou uvidela horu neumytého riadu. :-)
    publikované: 03.08.2008 17:52:59 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  35. plpko
    mňam ! bryndza a Niva ! :)
    publikované: 03.08.2008 18:15:33 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Plpko, veď riady má predsa na starosť kuchár :-)
    mne by celkom stačila tá plná miska :-)
    publikované: 03.08.2008 18:20:36 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Rusalka
    Vidím, že si prakticky založená. No tak ja sa teda poberiem k tým riadom.....
    Ani za zmrzku by si ich neumyla?
    publikované: 03.08.2008 18:26:30 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014