Niečo veľmi podobné ako je môj špenátový koláč som po prvý krát jedla v jednej útulnej francúzskej reštaurácii. Bolo to výnimočne dobré a ja som okamžite skúšala upiecť niečo podobné. Po rôznych viac či menej úspešných pokusoch som ostala pri tomto.
Je to pokrm ľahší a hodí sa skôr na letné dni ako do zimy. Žiada sa k nemu zeleninový šalát (ten robím vždy podľa sezóny) a pohárik červeného vína.
Dúfam, že bude chutiť aj vám, pretože ho u mňa s chuťou konzumujú aj zarytí mäsožravci.
Postup: Najskôr si rozvaľkáme na pomúčenej doske lístkové cesto a dáme ho na mierne olejom potretý plech. Do vopred uvareného a vychladnutého špenátu (dve lyžice oleja, jeden mrazený špenát, soľ, kávová lyžička cukru, päť prelisovaných strúčkov cesnaku a bylinky – ak nie sú čerstvé, dávam do špenátu provensálske korenie) pridáme jednu kyslú smotanu a jeden biely jogurt (osvedčila sa mi activia) a šesť žĺtkov. Všetko dobre premiešame.
V miske vyšľaháme šesť bielkov so štipkou soli. Ešte pred došľahaním vložíme na cca desať minút do trúby predpiecť lístkové cesto.
Vyšľahané bielka zľahka premiešame so špenátovou hmotou a vylejeme na predpečený korpus. Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C asi 15 minút.
Krájame ešte horúce a hneď podávame. Špenátový koláč je síce chutný aj neskôr za studena, stráca však svoju nadýchanosť a ľahkosť.
Prajem odvahu a ak sa o neho pokúsite tak aj dobrú chuť :-)
Komentáre
rusalka
Topas234
robim ho podobne
Vyskúšam BV :-)
takisto rusalka
som dostal chuť...
em???
behajú tu nejaké tvory, ale tým už na dnes padla :))
aaaaaaaaa
to je fobia z detstva. v skolke nas stopali denne spenatom nonstom 3mesiace. odvtedy ho proste nejem a nenavidim.... aaaaaaaaaaaa
:-))
Raven... možno nabudúce Ti u mňa chutiť bude :-)
Snežka :-)) vyskúšaj...
A potom sa zas pochváľ...:-)
:-))
nevadí,ak napíšem,že toto ja ee ?
Nevadí Teide :-))